A440/R140 Memory Error

Arc/RPCs, peripherals, RISCOS operating system & ARM kit eg GP2x, BeagleBoard
User avatar
IanS
Posts: 477
Joined: Mon Aug 31, 2009 6:02 pm

A440/R140 Memory Error

Postby IanS » Wed Nov 15, 2017 8:26 pm

So my R140 started flashing an error code on startup, but generally seemed to work ok after the post code had finished. Decoding the error code gives "Long RAM test failure".

So I put a set of Test roms in to run the memory test. Looks to me like D29 is broken:-
IMG_20171114_210026995_HDR-001.jpg

In the A440 each memory chip is one bit of the 32 bit bus.

So my plan is to replace IC84 at the weekend at the ABUG meet. (Or at least desolder it, as I don't have a replacement).

Does that all make sense, and does anyone going to the ABUG meet have a spare KM41C1000P-12 (1Mx1bit) or equivalent they can bring.

User avatar
IanS
Posts: 477
Joined: Mon Aug 31, 2009 6:02 pm

Re: A440/R140 Memory Error

Postby IanS » Thu Nov 23, 2017 11:02 pm

Thanks to flynnjs for desoldering the defective chip at the Abug meet at the weeknd. I ordered a replacement chip on Sunday evening, which arrived today. The machine now happily runs the Test Roms memory test with no errors. It now runs RO 3.11 again without flashing any POST code.

User avatar
danielj
Posts: 5346
Joined: Thu Oct 02, 2008 4:51 pm
Location: Manchester

Re: A440/R140 Memory Error

Postby danielj » Fri Nov 24, 2017 8:43 am

=D>


Return to “hardware”

Who is online

Users browsing this forum: sirbod and 2 guests